Jak rozwiązać to działanie z Zespolonych?[Poprawione]

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kop524
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2017, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Jak rozwiązać to działanie z Zespolonych?[Poprawione]

Post autor: kop524 »

Witam otóż ostatnio miałem egzamin z liczb zespolonych i nie jestem pewien jak policzyć poniższe działanie:


\(\displaystyle{ \sqrt{-9 + 12i}}\)

Mi to wyszło:
|z|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-9)^2 + 12^2} = \sqrt{81 + 144} = \sqrt{225}}\) = 15

\(\displaystyle{ cos \varphi = -\frac{9}{15}= -\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = \frac{12}{15}= \frac{4}{5}}\)

daje II ćwiartkę ale nie wiem jaki kąt \(\displaystyle{ \alpha 0}\)
co ja tu myślę nie tak???

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Jak rozwiązać to działanie z Zespolonych?[Poprawione]

Post autor: kerajs »


\(\displaystyle{ -9+i12=3(-3+i4)=3(1+2i)^2}\)
kop524
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2017, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Re: Jak rozwiązać to działanie z Zespolonych?[Poprawione]

Post autor: kop524 »

kerajs pisze::idea:
\(\displaystyle{ -9+i12=3(-3+i4)=3(1+2i)^2}\)
Dzięki wielkie za pomoc i pokazanie jak to zrobić
ODPOWIEDZ