\(\displaystyle{ iz^{2}+(4i+1)z+5i+5=0}\)
zaczęłam to robić tak, że wszystko wymnożyłam jak trzeba, przyrównałam część urojoną pod spodem rzeczywistą. próbowałam to robić przez podstawienie ale wyszła jakaś dzika delta.
rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 25 sty 2017, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych
A tam dzika delta. Nie ma po co mnożyć...
\(\displaystyle{ \Delta=(4i+1)^2-4i(5i+5)=5-12i=(3-2i)^2}\)
i dalej powinno łatwo wyjść.
\(\displaystyle{ \Delta=(4i+1)^2-4i(5i+5)=5-12i=(3-2i)^2}\)
i dalej powinno łatwo wyjść.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 25 sty 2017, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy