Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ (1-i)(-1+i \sqrt{3})}\)
Bardzo prosze o pomoc podając kazdy krok
Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb zespo
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 paź 2016, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb zespo
Ostatnio zmieniony 15 cze 2017, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawne tagowanie.
Powód: Niepoprawne tagowanie.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4071
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia stosując przedstawienie liczb z
Mnożenie liczb zespolonych to mnożenie ich modułów i sumowanie kątów inaczej argumentów.
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \arg(1-i)=-\frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ \left| -1+i \sqrt{3} \right|=2}\)
\(\displaystyle{ \arg(-1+i \sqrt{3})= \frac{ \pi }{2} + \frac{ \pi }{6}}\)
Napisz liczbę zespoloną o module będącym iloczynem modułów i kącie będącym sumą kątów liczb powyżej.
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \arg(1-i)=-\frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ \left| -1+i \sqrt{3} \right|=2}\)
\(\displaystyle{ \arg(-1+i \sqrt{3})= \frac{ \pi }{2} + \frac{ \pi }{6}}\)
Napisz liczbę zespoloną o module będącym iloczynem modułów i kącie będącym sumą kątów liczb powyżej.