Pytanie o metodę rozwiązania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Pytanie o metodę rozwiązania

Post autor: dzolka »

Witam chodzi mi o interpretację geometryczną liczb spełniających równanie \(\displaystyle{ |z-1-i|=4}\) gdzie \(\displaystyle{ z}\) jest liczbą zespoloną \(\displaystyle{ z=x+yi}\) w układzie to punkt (x,y). Moje pytanie jest takie czy mogę to interpretować tak:

Równanie \(\displaystyle{ |z-1-i|=4}\) potraktować jako \(\displaystyle{ |z-(1+i)| = 4}\) i (tutaj traktuje to jak zwykłą wartość bezwzględną w zbiorze R- mogę?) tzn. rozwiązaniem są punkty których odległość od punktu (1,1) wynosi 4. Czyli zbiór rozwiązań wyznacza okrąg o środku (1,1) i promieniu 4 ? Czy takie myślenie i rozwiązanie jest poprawne ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Pytanie o metodę rozwiązania

Post autor: Premislav »

Tak, takie rozwiązanie jest poprawne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Pytanie o metodę rozwiązania

Post autor: a4karo »

Tyle, że \(\displaystyle{ |a-b|}\) w zbiorze liczb rzeczywistych traktujemy jako odległość dwóch punktów płąszczyzny, a nie jak zwykłą wartość bezwzględną w liczach rzeczywistych.-- 8 cze 2017, o 21:20 --
a4karo pisze:Tyle, że \(\displaystyle{ |a-b|}\) w zbiorze liczb rzeczywistych traktujemy jako odległość dwóch punktów płąszczyzny, a nie jak zwykłą wartość bezwzględną w liczach rzeczywistych.
Zespolonych oczywiście powinno być. Dzięki JK.
ODPOWIEDZ