Niech \(\displaystyle{ f(z)= (e^{z})^{n}}\), przy czym \(\displaystyle{ z=x+iy, n \in N}\). Przedstawić funkcję \(\displaystyle{ f}\) w postaci \(\displaystyle{ f(z)=u(x,y)+iv(x,y)}\)
!! Możliwe że nie potrafię albo nie da się, ale wartość początkowa wynosi e^z^n. n to dowolna liczba naturalna.
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu.
Wzory eulera - postać trygonometryczna liczby zespolonej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wzory eulera - postać trygonometryczna liczby zespolonej
\(\displaystyle{ (e^{z})^n=(e^{x+iy})^n=\left(e^x(\cos y+i\sin y) \right)^n=e^{nx}(i\sin y+\cos y)^n=e^{nx} \sum_{k=0}^{n}{n \choose k}i^k \sin^k y \cos^{n-k}y}\)
no i teraz pozostaje pogrupować po parzystych i nieparzystych \(\displaystyle{ k}\).
-- 28 maja 2017, o 21:04 --
Właściwie to wcale tak nie trzeba robić (zwrócono mi na to uwagę), bo przecież
\(\displaystyle{ (e^{iy})^n=(\cos y+i\sin y)^n=e^{iny}=\cos(ny)+i\sin(ny)}\), więc część rzeczywista będzie równa \(\displaystyle{ e^nx \cos(ny)}\), zaś część urojona wyniesie \(\displaystyle{ e^{nx}\sin(ny)}\)
no i teraz pozostaje pogrupować po parzystych i nieparzystych \(\displaystyle{ k}\).
-- 28 maja 2017, o 21:04 --
Właściwie to wcale tak nie trzeba robić (zwrócono mi na to uwagę), bo przecież
\(\displaystyle{ (e^{iy})^n=(\cos y+i\sin y)^n=e^{iny}=\cos(ny)+i\sin(ny)}\), więc część rzeczywista będzie równa \(\displaystyle{ e^nx \cos(ny)}\), zaś część urojona wyniesie \(\displaystyle{ e^{nx}\sin(ny)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 2 razy
Wzory eulera - postać trygonometryczna liczby zespolonej
W tym rozwiązaniu wartość \(\displaystyle{ z}\) jest d potęgi \(\displaystyle{ n}\) a nie cała wartość \(\displaystyle{ e^{z}}\). Jednak nie da się tego zapisać z użyciem LaTeX-a. Załączam zdjęcie gdzie w drugiej linijce n przyjmuje wartość 2, zastanawiam się jak to będzie wyglądać dla dowolnej wartości n.