Postać trygonometryczna i wykładnicza

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Postać trygonometryczna i wykładnicza

Post autor: karpiuch »

Witam.

Mam zadanie o treści: Wyznacz postać trygonometryczną i wykładniczą zbioru \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\). Gdzie \(\displaystyle{ z}\) jest rozwiązaniem równania:
\(\displaystyle{ (3+2i)^{4} \cdot (4-i)^{6} \cdot z = (1-i)^{12} \cdot (-i)^{10}}\).

Jak rozwiązać takie równanie? Dodam, że zadanie otrzymałem z pamięci od kolegi i nie wiem czy po prostu się pomylił czy ja nie umiem tego rozwiązać. Wiem, że każdą "część" tego równania sprowadzało się do postaci de Moira. Czyli brało się np. \(\displaystyle{ z=3+2i}\) i liczyło kolejno moduł, postać tryg. itp.. No, ale w tym wypadku już przy \(\displaystyle{ z=3+2i}\) moduł wyjdzie \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{13}}\) co uniemożliwia obliczenie wartości sinusa i cosinusa bez użycia kart itp.
Dlatego głównym pytaniem jest to czy jest jakiś inny sposób na rozwiązanie takowego równania(w zasięgu mojej wiedzy) czy po prostu zostały podane złe wartości.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Postać trygonometryczna i wykładnicza

Post autor: jutrvy »

Jest inny sposób: na pałę. Zapisz \(\displaystyle{ z = a + bi}\) i możesz to na chama wymnożyć i wyrachować.

Miłego wieczoru
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Postać trygonometryczna i wykładnicza

Post autor: karpiuch »

Czyli raczej nie jest to zadanie na kolokwium gdzie jest 45 minut na 3 zadania?
ODPOWIEDZ