Witam,
mam następujące zadanie:
Zapisać równanie \(\displaystyle{ Re(\frac {z}{z+i}) = 0}\) we współrzędnych kartezjańskich na płaszczyźnie. Jaką linię wyznacza to równanie na płaszczyźnie zespolonej?
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) przedstawiłem jako \(\displaystyle{ a + bi}\)
Pomnożyłem ułamek przez \(\displaystyle{ \frac {a - i(b+1)}{a - i(b+1)}}\), wyciągnałem samą liczbę zespoloną i otrzymałem takie równanie : \(\displaystyle{ \frac {a ^{2} + b(b+1)}{a^{2} + (b+1)^{2}} = 0}\)
Stąd \(\displaystyle{ a \neq 0 \wedge b \neq -1}\) (dziedzina), a żeby ułamek \(\displaystyle{ = 0}\) to \(\displaystyle{ a ^{2} + b(b+1) = 0}\) i teraz nie wiem co dalej.
Liczę na wskazówki dzięki
Liczby zespolone na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Liczby zespolone na płaszczyźnie
Oki, to mam teraz
\(\displaystyle{ a ^ {2} + (b + \frac {1}{2})^{2} = \frac {1}{4}}\)
I jak rozumiem opisuje mi to okrąg o środku w punkcie\(\displaystyle{ (0,-\frac{1}{2})}\)o promieniu \(\displaystyle{ \frac {1}{2}}\)
Czy dobrze rozumuję? Dawno nie przerabiałem liczb zespolonych
\(\displaystyle{ a ^ {2} + (b + \frac {1}{2})^{2} = \frac {1}{4}}\)
I jak rozumiem opisuje mi to okrąg o środku w punkcie\(\displaystyle{ (0,-\frac{1}{2})}\)o promieniu \(\displaystyle{ \frac {1}{2}}\)
Czy dobrze rozumuję? Dawno nie przerabiałem liczb zespolonych