Pierwiastek 4 stopnia z liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Big_Boss1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 64 razy

Pierwiastek 4 stopnia z liczby zespolonej.

Post autor: Big_Boss1997 »

Znależć pierwiastek z \(\displaystyle{ \sqrt[4]{4 - 4i}}\). Wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt[8]{32} \left( \cos \left( \frac{7 \pi }{16} \right) + i \cdot \sin \left( \frac{7 \pi }{16} \right) \right)}\). Ale musi być \(\displaystyle{ \sqrt[8]{32} \left( \cos \left( \frac{23 \pi }{16} \right) + i \cdot \sin \left( \frac{23 \pi }{16} \right) \right)}\). Dlaczego tak?
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2017, o 21:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
miodzio1988

Pierwiastek 4 stopnia z liczby zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

4 pierwiastki powinieneś dostać
Big_Boss1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 64 razy

Pierwiastek 4 stopnia z liczby zespolonej.

Post autor: Big_Boss1997 »

miodzio1988, ale odpowiedz jest taka.
miodzio1988

Pierwiastek 4 stopnia z liczby zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

Jeżeli odpowiedź jest jedna to jest błędna
ODPOWIEDZ