Jak przedstawić cyfry w postaci algebraicznej?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
vanvan123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2017, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Jak przedstawić cyfry w postaci algebraicznej?

Post autor: vanvan123 »

Witam
mam takie zadanie
Znajdz pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(z) = z ^{6} + z ^{4} +2z ^{2} -4}\)
Pierwiastki wychodzą mi 1 oraz -1. I mam je przedstawić w postaci algebraicznej, lecz nie mam pojęcia jak to zrobić. Wiem że jest to z=a+bi ale nadal niewiem jak to zrobić
Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Jak przedstawić cyfry w postaci algebraicznej?

Post autor: Rafsaf »

Skoro znalazłeś takie pierwiastki rzeczywiste, to:

\(\displaystyle{ W(z)=(x+1)(x-1)(x ^{4}+2x ^{2}+4)}\)

Interesują nas pierwiastki tego trzeciego nawiasu, jest to równanie dwukwadratowe, tzn niech \(\displaystyle{ t= x^{2}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ W(z)=(x+1)(x-1)(t ^{2} +2t+4)}\)

Potrafisz rozwiązać:
\(\displaystyle{ t ^{2} +2t+4=0}\)

? Rzeczywistych nie ma, bo delta ujemna, ale zespolone są. Potem wracasz do podstawienia \(\displaystyle{ t=x ^{2}}\) i powinieneś znaleźć ich 4(nie licząc rzeczywistych)
vanvan123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2017, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Jak przedstawić cyfry w postaci algebraicznej?

Post autor: vanvan123 »

@Rafsaf Dałbyś radę to rozwiązać? nie za bardzo wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Jak przedstawić cyfry w postaci algebraicznej?

Post autor: Rafsaf »

No mówisz, że nie umiesz rozwiązać równania kwadratowego??

To się robi tak samo, jak \(\displaystyle{ \Delta}\) jest dodatnia, zwykłe równanie kwadratowe, wyobraź sobie, że wszystko w porządku, chociaż Ci wyjdzie, że liczba pod pierwiastkiem gdy pierwiastkujesz deltę jest ujemna...
ODPOWIEDZ