Jaką krzywą opisuje dane równanie?
1. \(\displaystyle{ z(t)=1-it}\), \(\displaystyle{ t \in <0,2 \pi >}\)
2. \(\displaystyle{ z(t)= cos(t)+icos(2t)}\), \(\displaystyle{ t \in <0, \pi /2>}\)
Krzywe zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Krzywe zespolone
1. O tym powie Ci zadanie, gdzie już udzieliłem odpowiedzi. Ale uważaj na zakres zmienności \(\displaystyle{ t}\).
2. Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos(2t)=2\cos^2t-1}\). Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ x=\cos t}\), to będziemy mieli \(\displaystyle{ y=2t^2-1}\). Nieprawdaż? Teraz jeszcze weź pod uwagę zakres zmienności parametru \(\displaystyle{ t}\).
2. Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos(2t)=2\cos^2t-1}\). Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ x=\cos t}\), to będziemy mieli \(\displaystyle{ y=2t^2-1}\). Nieprawdaż? Teraz jeszcze weź pod uwagę zakres zmienności parametru \(\displaystyle{ t}\).