proste zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mariusz2413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2017, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

proste zespolone

Post autor: mariusz2413 »

1.Jest jakiś wzór na wyznaczenie prostej zespolonej przechodzącej przez dwa punkty?

2.Napisać równanie zespolone prostej:

\(\displaystyle{ l:\begin{cases} x=3+2t \\ y=8+10t \end{cases} t \in R}\)

prosta będzie miała równanie \(\displaystyle{ 3+8i+(2+10i)t}\)?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, o 17:24 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
szw1710

proste zespolone

Post autor: szw1710 »

ad 2 - w porządku.
ad 1 - wzór jest analogiczny jak w zadaniu 2. Mamy punkty \(\displaystyle{ z_1,z_2}\). Wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{z_1z_2}}\) jest równoległy do naszej prostej. Więc \(\displaystyle{ w=z_1+(z_2-z_1)t}\) jest żądaną postacią równania prostej. Tu nawet nie ma znaczenia czym są \(\displaystyle{ z_1,z_2}\). Mogą to być punkty dowolnej przestrzeni afinicznej.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, o 17:18 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
mariusz2413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2017, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

proste zespolone

Post autor: mariusz2413 »

Bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ