\(\displaystyle{ z = (2i+1)^{5}}\)
Podać moduł
Podać część rzeczywistą i urojoną...
pomóżcie, bo coś mi nie chcą obliczenia wyjsc
Liczba zespolona
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Liczba zespolona
No to cóż, można po prostu zapisać, że \(\displaystyle{ \phi = \arccos \frac{1}{\sqrt{5}}}\), jednak nie sądzę, by takie rozwiązanie szczególnie się podobało
Dlatego pozostaje sposób brutalny - zastosowanie od razu wzoru na piątą potęgę i uporządkowanie części rzeczywistej i zespolonej.
Dlatego pozostaje sposób brutalny - zastosowanie od razu wzoru na piątą potęgę i uporządkowanie części rzeczywistej i zespolonej.
- doniczek
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 31 sty 2005, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Liczba zespolona
hmmm, co do modułu:
\(\displaystyle{ |a+bi| = \sqrt{a^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|=|(2i + 1)^5| = |(2i+1)(2i+1)(2i+1)(2i+1)(2i+1)| = |(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)|= (\sqrt{5})^5}\)
\(\displaystyle{ |a+bi| = \sqrt{a^2 + b^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|=|(2i + 1)^5| = |(2i+1)(2i+1)(2i+1)(2i+1)(2i+1)| = |(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)||(2i+1)|= (\sqrt{5})^5}\)