Proszę o pomoc, bo dawno to miałem i już pozapominałem i nie daje rady ;/
\(\displaystyle{ \left| 2iz+1\right| \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le Re(jz) < 1}\)
Proste równanie zespolone
Proste równanie zespolone
W pierwszej nierówności pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ |i|=1}\) i skorzystaj z geometrycznej interpretacji nierówności typu \(\displaystyle{ |z-w|\le r.}\) W drugim przyjmij zwyczajnie \(\displaystyle{ z=x+yi}\) i policz \(\displaystyle{ iz.}\)
Wolę używać \(\displaystyle{ i}\) zamiast \(\displaystyle{ j}\). Tak robią fizycy.
Wolę używać \(\displaystyle{ i}\) zamiast \(\displaystyle{ j}\). Tak robią fizycy.
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
Proste równanie zespolone
\(\displaystyle{ z = j(a+jb) = ja+j^2b = ja-b \\
0 \le -b < 1 \\
0 \ge b >-1}\)
Może tak być? Zmyliło mnie to Re, a to wyszło na to, że tylko część rzeczywista ma spełniać tą nierówność.
Pierwszego nadal nie ogarniam.
0 \le -b < 1 \\
0 \ge b >-1}\)
Może tak być? Zmyliło mnie to Re, a to wyszło na to, że tylko część rzeczywista ma spełniać tą nierówność.
Pierwszego nadal nie ogarniam.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2017, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.