Dzielenie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Dzielenie liczb zespolonych

Post autor: HerrKuless »

Jak poprawnie rozwiązać to równanie:

\(\displaystyle{ 4+3i=z(3+3i)}\)

mi wydawało się, że poprawna odpowiedz to:

\(\displaystyle{ z=\frac{4+3i}{3+3i}}\)

jednak według odpowiedzi poprawny wynik to:

\(\displaystyle{ z=\frac{7-i}{6}}\)

do jakiej reguły się nie zastosowałem a powinienem?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Dzielenie liczb zespolonych

Post autor: SlotaWoj »

Ależ:
  • \(\displaystyle{ \frac{4+3i}{3+3i}=\frac{7-i}{6}}\)
W rozwiązaniach często wynik przekształca się do postaci z mianownikiem rzeczywistym. To tak jak usuwanie niewymierności z mianownika.
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Dzielenie liczb zespolonych

Post autor: HerrKuless »

A to w takim razie jak przekształcić do takiej postaci?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Dzielenie liczb zespolonych

Post autor: Janusz Tracz »

A jak usuwało się niewymierność z mianownika? Tak tu usuń urojoność mnożąc przez sprzężenie.
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Dzielenie liczb zespolonych

Post autor: HerrKuless »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ