Wielomian zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Raxo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 lut 2017, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Wielomian zespolony

Post autor: Raxo10 »

Cześć!

Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z wytłumaczeniem kolejnych kroków postępowania.

1. Wiedząc, że \(\displaystyle{ W(1+3i)=0}\) wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu zespolonego.
\(\displaystyle{ W(z)=z^4 -2z^3 +11z^2-2z+10}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, o 15:51 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Wielomian zespolony

Post autor: Kaf »

Jest to wielomian rzeczywisty, więc skoro \(\displaystyle{ 1+3i}\) jest jego pierwiastkiem, to \(\displaystyle{ 1-3i}\) też. Podziel teraz \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ \left( x-1-3i\right) \left( x-1+3i\right)}\).
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Wielomian zespolony

Post autor: Janusz Tracz »

Wielomian jest z rzeczywistymi współczynnikami więc \(\displaystyle{ W(1-3i)=0}\) też jest miejscem zerowym więc \(\displaystyle{ W}\) dziali się przez \(\displaystyle{ (z-(1+3i))(z-(1-3i))}\). Po takim dzieleniu dostaniesz wielomian 2 stopnia a taki już łatwo rozwiązać.
ODPOWIEDZ