Równanie, płaszczyzna zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Raxo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 lut 2017, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Równanie, płaszczyzna zespolona

Post autor: Raxo10 »

Cześć!

Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, przedstawiając kolejne kroki postępowania w przypadku takiego typu zadań.

1. Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ z^4=(1-i)^4}\)
2. Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór
\(\displaystyle{ z \in C : 1 \le | zi + i | < 3 \wedge \frac{\pi}{3} < arg(-zi) \le \frac{\pi}{2}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Równanie, płaszczyzna zespolona

Post autor: Janusz Tracz »

1) Widać 1 z pierwiastków od razu. Ponad to stopień równania to \(\displaystyle{ 4}\) więc pierwiastki układają się w kwadrat czyli co kąt prosty a to jest równoważne z mnożeniem przez \(\displaystyle{ i}\) bo moduł \(\displaystyle{ \left| i\right| =1}\) a kąt to właśnie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) więc :

\(\displaystyle{ z_0=1-i}\)

\(\displaystyle{ z_1=(1-i) \cdot i=i+1}\)

\(\displaystyle{ z_2=(1-i) \cdot i \cdot i=-1+i}\)

\(\displaystyle{ z_3=(1-i) \cdot i \cdot i \cdot i=-i-1}\)


2)

\(\displaystyle{ 1 \le |zi+i|<3}\)

\(\displaystyle{ 1 \le |i| \cdot |z+1|<3}\)

\(\displaystyle{ 1 \le |z-(-1)|<3}\)

to jest pierścień.
Warunek na kąt. Jeśli było by że :

\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3} <\arg z \le \frac{ \pi }{2}}\)

to można rysować taki wycinek w kształcie klina w 1 ćwiartce. Taki kawek pizzy o kącie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) przyklejony do osi urojonej w 1 ćwiartce.
Jednak wycinek ten jest przekształcony przez symetrię względem układy \(\displaystyle{ -}\) a następnie przesunięcie o kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) przeciwnie do zegara bo mnożymy \(\displaystyle{ i}\). Można też zauważyć że \(\displaystyle{ -i=i^3}\) czyli obrót o kąt \(\displaystyle{ 270}\) stopni albo jeszcze inaczej \(\displaystyle{ -90}\) i ten wycinek z częścią wspólną tego pierścienia to wynik.
Raxo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 lut 2017, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Równanie, płaszczyzna zespolona

Post autor: Raxo10 »

Czy mógłbyś wyjaśnić skąd wziął się ten pierścień?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Równanie, płaszczyzna zespolona

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ |z| \le a}\)

to dysk o promieniu \(\displaystyle{ a}\)

\(\displaystyle{ |z|>b}\)

to reszta płaszczyzny poza dyskiem o promieniu \(\displaystyle{ b}\)

zeswatanie warunku

\(\displaystyle{ b< |z| \le a}\)

da pierścień

znaki \(\displaystyle{ <}\) \(\displaystyle{ \le}\) opowiadają za krawędzie tego pierścienia
ODPOWIEDZ