Narysuj zbiór liczb spełniających nierówność:
\(\displaystyle{ |(1-i)z-2i|<|7-i|}\)
po podstawieniu z=x+iy wyszło mi:
\(\displaystyle{ |x+y-ix+iy-2i|<|7-i|}\)
\(\displaystyle{ (x+y)^{2}+(x+y-2)^{2}<50}\)
Jak z tego wybrnąć? Czy może zabrać się do tego z innej strony?
nierówność zespolona + moduł
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 lis 2016, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 2 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
nierówność zespolona + moduł
\(\displaystyle{ |(1-i)z-2i|< \sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right| \cdot \left| z- \frac{2i}{1-i} \right|< \sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ \left| z-(-1+i)\right|<5}\)
A to już chyba wiesz co to.
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right| \cdot \left| z- \frac{2i}{1-i} \right|< \sqrt{50}}\)
\(\displaystyle{ \left| z-(-1+i)\right|<5}\)
A to już chyba wiesz co to.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 lis 2016, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 2 razy
nierówność zespolona + moduł
Ostatnia linijka już jest zrozumiała, ale nie za bardzo rozumiem skąd się wzięły te przekształcenia
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
nierówność zespolona + moduł
\(\displaystyle{ \left| a\right| \cdot \left| b\right|=\left| ab\right|}\)
dlatego po wyciągnięciu \(\displaystyle{ 1-i}\) z pierwszego równania dostajesz 2 linijkę.
Dalej to już licznie modułów
\(\displaystyle{ \left| a+bi\right|= \sqrt{a^2+b^2}}\)
dlatego
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right|= \sqrt{2}}\)
a moduł
\(\displaystyle{ |7-i|= \sqrt{50}}\)
jak podzielisz
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{50} }{ \sqrt{2} }= \sqrt{25}=5}\)
dlatego po wyciągnięciu \(\displaystyle{ 1-i}\) z pierwszego równania dostajesz 2 linijkę.
Dalej to już licznie modułów
\(\displaystyle{ \left| a+bi\right|= \sqrt{a^2+b^2}}\)
dlatego
\(\displaystyle{ \left| 1-i\right|= \sqrt{2}}\)
a moduł
\(\displaystyle{ |7-i|= \sqrt{50}}\)
jak podzielisz
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{50} }{ \sqrt{2} }= \sqrt{25}=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 lis 2016, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 2 razy