Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
NevilL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 sty 2017, o 00:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie zespolone

Post autor: NevilL »

Mam problem jak sie zabrać za takie zadanie. Mógłby ktoś łopatologicznie napisać po kolei co robić?
\(\displaystyle{ z^{4} = (1+i)^{4}}\)
Trzeba obie strony pomnożyć przez pierwiastek 4 stopnia czy np. prawa strona ze wzoru De Moivre'a do 4 potęgi i z wyniku wyciągnąć pierwiastek 4 stopnia z kolejnego wzoru z k=0,1,2,3?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

NevilL pisze: prawa strona ze wzoru De Moivre'a do 4 potęgi i z wyniku wyciągnąć pierwiastek 4 stopnia z kolejnego wzoru z k=0,1,2,3?
Jest to prawidłowy sposób.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Równanie zespolone

Post autor: Lider_M »

cosinus90 pisze:
NevilL pisze: prawa strona ze wzoru De Moivre'a do 4 potęgi i z wyniku wyciągnąć pierwiastek 4 stopnia z kolejnego wzoru z k=0,1,2,3?
Jest to prawidłowy sposób.
Który nie zawsze działa, spróbuj z równaniem \(\displaystyle{ z^4=(1+2i)^4}\). Pierwszy sposób o wiele lepszy.

Najlepiej zgadnąć jeden pierwiastek równania, a kolejne wtedy jak będą położone względem niego?
ODPOWIEDZ