Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać zz^4=-32

Post autor: HerrKuless »

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać \(\displaystyle{ \overline{z}z^{4}=-32}\). Wynik podać w postaci algebraicznej.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać zz^4=-32

Post autor: Kaf »

Jakieś próby?
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać zz^4=-32

Post autor: HerrKuless »

Nie mam pojęcia co zrobić z tym sprzężeniem w tym równaniu :/-- 8 lut 2017, o 11:02 --Można poprosić o jakąś podpowiedz do rozwiązania tego zadania?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4090
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1399 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: Janusz Tracz »

wskazówka:

\(\displaystyle{ z=re^{i\phi}}\)

a jeśli tak to

\(\displaystyle{ \overline{z}=re^{-i\phi}}\)
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: HerrKuless »

Według tego wzoru, jeśli dobrze zrozumiałem to moje równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \overline{z}z^{4}=re^{-i\phi}r^{4}e^{4i\phi}}\)
gdzie równanie trygonometryczne wygląda:
\(\displaystyle{ -32=32(\cos\pi+i\sin\pi)}\)
czyli jak podstawimy to co przedtem mieliśmy mamy:
\(\displaystyle{ 32e^{-i\pi}32^{4}e^{4i\pi}=-33554432}\)
i ja mam wrażenie, że coś poszło nie tak, bo taki wynik jest mało prawdopodobny, iż jest poprawny, więc co zrobiłem nie tak czy jak to zrobić jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4090
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1399 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: Janusz Tracz »

Nie wiem co zrobiłeś ale nie o to chodzi i jest źle.

Proponowane podstawienie korzysta z postaci wykładniczej liczby zespolonej jest to równoważne postaci trygonometrycznej bo

\(\displaystyle{ re^{i\phi}=r(\cos\phi+i\sin\phi)}\)

Źle to podstawiasz nie wiadomo za co.
Po prostu skoro

\(\displaystyle{ z=re^{i\phi}}\)

to

\(\displaystyle{ \overline{z}z^{4}=re^{-i\phi} \cdot r^4e^{4i\phi}=r^5e^{3i\phi}}\)

zapiszemy teraz że

\(\displaystyle{ r^5e^{3i\phi+2k \pi i}=-32}\)

dodanie \(\displaystyle{ 2k \pi i}\) to tak jak by mnożyć przez \(\displaystyle{ 1}\) zrobiłem to by uwzględnić wszystkie rozwiązania.
Porównując moduły i kąt mamy że

\(\displaystyle{ r^5=32}\)

czyli

\(\displaystyle{ r=2}\)

a kąt

\(\displaystyle{ 3i\phi+2k \pi i= \pi i}\)

\(\displaystyle{ \phi= \frac{ \pi }{3}+ \frac{2}{3}k \pi}\)

gdzie \(\displaystyle{ k\in\left\{ 0,1,2\right\}}\)

więc wynik to

\(\displaystyle{ z=2 \cdot e^{\left( \frac{ \pi }{3}+ \frac{2}{3}k \pi\right)i }}\)

co ostatecznie można zamienić na

\(\displaystyle{ z_1=2e^{ \frac{ \pi }{3}i }=1+ i\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ z_2=2e^{ \pi i}=-2}\)

\(\displaystyle{ z_3=2e^{ \frac{5 \pi }{3}i }=1-i \sqrt{3}}\)

podstaw to liczby do równania i sprawdź czy są poprane.
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: HerrKuless »

Dzięki wielkie, wyniki są jak najbardziej dobre.
Ale mam prośbę czy byś mógł mi wytłumaczyć jak policzyć bez pomocy wolframa alpha np. \(\displaystyle{ 2e^{\pi i}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4090
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1399 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: Janusz Tracz »

Napisałem to w pierwszej linijce.

\(\displaystyle{ re^{i\phi}=r(\cos\phi+i\sin\phi)}\)

więc

\(\displaystyle{ 2e^{ \pi i}=2(\cos \pi +i\sin \pi )=2(-1+0)=-2}\)
HerrKuless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lut 2017, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brassel
Podziękował: 7 razy

Korzystając z postaci trygonometrycznej rozwiązać równanie

Post autor: HerrKuless »

Ok, rozumiem. Dzięki jeszcze raz za pomoc
ODPOWIEDZ