Oblicz wszystkie pierwiastk

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Oblicz wszystkie pierwiastk

Post autor: bambinko »

Liczby zespolone:
Oblicz wszystkie pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[4]{16}}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2017, o 17:31 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ten dział pasuje lepiej.
miodzio1988

Oblicz wszystkie pierwiastk

Post autor: miodzio1988 »

Wzór de Moivre'a
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Oblicz wszystkie pierwiastk

Post autor: kerajs »

Albo tak:
\(\displaystyle{ z^4=16\\
z^4-16=0\\
(z^2-4)(z^2+4)=0\\
(z-2)(z+2)(z-i2)(z+i2)=0}\)
bambinko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 14 paź 2016, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 33 razy

Oblicz wszystkie pierwiastk

Post autor: bambinko »

wtedy odpowiedzia jest
z=2,z=-2,z=2i,z=-2i i to koniec zadania?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Oblicz wszystkie pierwiastk

Post autor: kerajs »

Tak, koniec zadania.
Jednakże, przykład który podałaś wyjątkowo pasował pod rozkład wzorami skróconego mnożenia. Sposób sugerowany przez Miodzia, mimo że dłuższy w tym konkretnym przykładzie, jest bardziej uniwersalny i efektywny. Sugeruję zrobienie ponownie tego zadania dla:
\(\displaystyle{ z=\left[ 16\left( \cos(0+k2 \pi )+i\sin (0+k2 \pi )\right) \right] ^{ \frac{1}{4} }}\)
ODPOWIEDZ