Zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
piksi111-97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lut 2017, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: piksi111-97 »

Od dłuższego czasu głowię się nad pewnym przykładem związanym z liczbami zespolonymi a mianowicie potrzeba znaleźć punkty na płaszczyźnie zespolonej spełniające warunek:
\(\displaystyle{ arg(- \overline{z}) \ge \frac{\pi}{2}}\)

Z góry dziękuję za każdą pomoc
szw1710

Zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: szw1710 »

Wskazówki:

1. Jeśli \(\displaystyle{ z=re^{i\varphi}}\), to \(\displaystyle{ \bar{z}=re^{-i\varphi}}\).
2. Liczba zespolona \(\displaystyle{ -w}\) jest symetryczna względem zera do \(\displaystyle{ w}\). Jak to się przekłada na argument?
piksi111-97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lut 2017, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: piksi111-97 »

Wielkie dzięki! Nie wpadłbym na to że liczba \(\displaystyle{ -z}\) jest symetryczna względem zera do \(\displaystyle{ z}\). W rezultacie otrzymałem taki zbiór punktów (o ile dobrze zaznaczyłem należące do tego zbioru osie):
AU
AU
98146021232262442921_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 145 razy
[/url]
szw1710

Zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: szw1710 »

OK. Zauważ, że złożenie tych przekształceń to symetria względem osi \(\displaystyle{ y}\). Tak więc argumenty \(\displaystyle{ \ge\frac{\pi}{2}}\) są poza I ćwiartką, a obszar symetryczny względem osi \(\displaystyle{ y}\) jest taki jak narysowałeś.

Korzystałem tu z pewnej własności symetrii: jest sama do siebie odwrotna.
ODPOWIEDZ