Równanie w C

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
riot01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2016, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Równanie w C

Post autor: riot01 »

Mam problem z tym równaniem. Z góry dziękuję za pomoc

\(\displaystyle{ z^{4} + iz^{3} + 6z^{2} = 0}\)

Edit: W zapisie był błąd przy "6z".
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równanie w C

Post autor: SlotaWoj »

  • \(\displaystyle{ z^2(z^2+iz+6)=0}\)
Awatar użytkownika
riot01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2016, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Równanie w C

Post autor: riot01 »

I delty itd., a co z tym \(\displaystyle{ z^{2}}\) ? I co oznacza iz o ile ma to znaczenie.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równanie w C

Post autor: SlotaWoj »

\(\displaystyle{ z^2}\) daje jeden podwójny pierwiastek, więc trzeba znaleźć jeszcze dwa.
\(\displaystyle{ iz=i\!\cdot\!z}\) to środkowy składnik zespolonego trójmianu kwadratowego: stała \(\displaystyle{ i}\) razy zmienna \(\displaystyle{ z}\).
Awatar użytkownika
riot01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 gru 2016, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Równanie w C

Post autor: riot01 »

Jak znaleźć te pierwiastki oraz jak to"i" wpływa na równanie?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równanie w C

Post autor: SlotaWoj »

Ponieważ \(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\), to dla trójmianu będzie: \(\displaystyle{ \Delta=-23=23\,i^2}\).
Polecam

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone
, w szczególności sekcje: 1, 2 i 3.
ODPOWIEDZ