Niestety, ale zapomniałem jak się liczy tego typu równania, więc proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ z ^{4} = (\sqrt{2}-\sqrt{8}i)^{8}}\)
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy
Równanie zespolone
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, o 23:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie.
Powód: Literówka w temacie.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie zespolone
Łatwo widać, że jedno z rozwiązań to \(\displaystyle{ z_0=(\sqrt{2}-\sqrt{8}i)^2}\).
Pozostałe trzy rozwiązania tego równania są postaci;
\(\displaystyle{ z_0 \cdot \left( \cos \frac{2k \pi}{4}+i\sin \frac{2k \pi}{4} \right),\\ k=1,2,3}\)
To, przez co mnożymy, to pierwiastki zespolone 4. stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od jedynki.
Pozostałe trzy rozwiązania tego równania są postaci;
\(\displaystyle{ z_0 \cdot \left( \cos \frac{2k \pi}{4}+i\sin \frac{2k \pi}{4} \right),\\ k=1,2,3}\)
To, przez co mnożymy, to pierwiastki zespolone 4. stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od jedynki.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy