rownanie zespolone - moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \left| z\right| - z = 8 + 12i}\)

Nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Podstawiałam za moduł i za "z" ale nie wiem co dalej.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: cosinus90 »

To pokaż, jak to robisz i gdzie się zatrzymujesz.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

stwierdziłam, że skoro \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{x ^{2} +y ^{2} }}\) to podniose wszystko do kwadratu
Otrzymałam już po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ 2x ^{2} - 2(x+iy) \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } = -80 + 192i}\)
i juz dalej nie umiem



Poprawiłam
Ostatnio zmieniony 29 sty 2017, o 15:45 przez bblocked, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: cosinus90 »

bblocked pisze:stwierdziłam, że skoro \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{x+iy}}\)
To nie jest prawda.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

cosinus90 pisze:
bblocked pisze:stwierdziłam, że skoro \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{x+iy}}\)
To nie jest prawda.
Poprawione, ale dalej nie wiem co z tym zrobic
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: cosinus90 »

Masz \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } - (x+iy) = 8 + 12i}\). Z tego już teraz możesz wyznaczyć część urojoną szukanej liczby, przez co część rzeczywistą znajdziesz bardzo łatwo
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

Czy mógłbys mi to rozpisać? Bardzo prosze
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: cosinus90 »

Już rozpisałem - po prostu porównaj teraz części rzeczywiste i części urojone po obu stronach równania.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

pierwiastek mam porównac z 8 a nawias z 12i? A czy ma jakies znaczenie w tym porównywaniu minus? Dziekuje za odp .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: cosinus90 »

Napiszę to jeszcze inaczej :

\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } - x - iy = 8 + 12i}\)

Jaka jest część rzeczywista wyrażenia po lewej stronie? A urojona? Przypominam, że - mówiąc w najprostszych słowach - to, co ma literkę "i" przy sobie, jest częścią urojoną.
bblocked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rownanie zespolone - moduł

Post autor: bblocked »

oki dziekuje
ODPOWIEDZ