Która z podanych liczb jest argumentem liczby zespolonej \(\displaystyle{ -\cos \left( \frac{3\pi}{7} \right) +i\sin \left( \frac{3\pi}{7} \right)}\)
Nie wiem jak się za to zabrać.
Argument liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
- Podziękował: 19 razy
Argument liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, o 09:43 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Argument liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=-\cos \frac{3 \pi }{7}+i\sin \frac{3 \pi }{7}=\cos \left( \pi - \frac{3 \pi}{7}\right) +i\sin \left( \pi - \frac{3 \pi }{7}\right) =\cos \frac{4 \pi }{7}+i\sin \frac{ 4\pi }{7}\\
Arg(z)= \frac{4 \pi }{7}}\)
Arg(z)= \frac{4 \pi }{7}}\)