Witam.
Zachciało mi się drugich studiów i okazało się że wszystko wchodzi do głowy poza jedną rzeczą. Libczy zespolone. Mam zadanie którego nie potrafię rozwiązać i prosiłbym o pomoc
Rozwiąż w liczbach zespolonych poniższe równania (mam ich więcej ale jedno mi wystarczy żeby się nauczyć):
\(\displaystyle{ z^{2}-3z+(3+i)=0}\)
Rozwiąż w liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozwiąż w liczbach zespolonych
Rozwiązuje sie tak samo jak w szkole, tyle, że trzeba umieć wyciągnąć pierwiastek z liczby zespolonej.
\(\displaystyle{ \sqrt{a+bi}=x+iy, \ a,b,x,y\in\RR}\)
stąd
\(\displaystyle{ a+bi=(x+iy)^2}\).
Dalej sam.
\(\displaystyle{ \sqrt{a+bi}=x+iy, \ a,b,x,y\in\RR}\)
stąd
\(\displaystyle{ a+bi=(x+iy)^2}\).
Dalej sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Rozwiąż w liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ z^{2}-3z+(3+i)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = b^2 - 4ac = -3-4i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = i \sqrt{3+4i}}\)
\(\displaystyle{ 3+4i = a^2+2abi-b^2}\)
\(\displaystyle{ 2ab = 4}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2 = 3}\)
Liczysz pierwiastek z delty i liczysz pierwiastki równania :V
\(\displaystyle{ \Delta = b^2 - 4ac = -3-4i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = i \sqrt{3+4i}}\)
\(\displaystyle{ 3+4i = a^2+2abi-b^2}\)
\(\displaystyle{ 2ab = 4}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2 = 3}\)
Liczysz pierwiastek z delty i liczysz pierwiastki równania :V
Rozwiąż w liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)
i z tego ma mi wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 1-2i}\)
Potem już zadanie leci . Natomiast nie wiem dwóch rzeczy.
Dlaczego za \(\displaystyle{ z^{2}}\) podstawione jest 1, nigdzie nie mogę tego znaleźć
i czemu \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\) wychodzi \(\displaystyle{ 1 - 2i}\) (to chyba braki z technikum)
i z tego ma mi wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 1-2i}\)
Potem już zadanie leci . Natomiast nie wiem dwóch rzeczy.
Dlaczego za \(\displaystyle{ z^{2}}\) podstawione jest 1, nigdzie nie mogę tego znaleźć
i czemu \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\) wychodzi \(\displaystyle{ 1 - 2i}\) (to chyba braki z technikum)
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Rozwiąż w liczbach zespolonych
Gdzie za \(\displaystyle{ z^2}\) podstawione jest 1?
Pierwiastek wychodzi z tego, co Ci powiedziałem(jak rozwiążesz układ dwóch równań podanych na końcu, to nie powinno być problemów).
Zarzucam rozwiązanie krok po kroku dojścia do delty, ale zanim tam zajrzysz spróbuj samemu do tego dojść
Pierwiastek wychodzi z tego, co Ci powiedziałem(jak rozwiążesz układ dwóch równań podanych na końcu, to nie powinno być problemów).
Zarzucam rozwiązanie krok po kroku dojścia do delty, ale zanim tam zajrzysz spróbuj samemu do tego dojść
Rozwiązanie: