Witam potrzebuje pomocy w zadaniu: znaleźć pierwiastki rownania kwadratowego
nie mam kompletnie pojecia jak zaczynac
\(\displaystyle{ z^{2}-\left( 2+i\right)z-+7i=0}\)
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Robi się to tak samo jak w przypadku rzeczywistym. Jedyne umiejętność to wyciągnięcie pierwiastka z liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 gru 2016, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Pytanie z iinej beczki postac trygonometryczna dla \(\displaystyle{ \sqrt[4]{i}
to bedzie :
z^{4}= cos \frac{ \pi }{2}+isin \frac{ \pi }{2}}\)
to bedzie :
z^{4}= cos \frac{ \pi }{2}+isin \frac{ \pi }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 gru 2016, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Mozna jakis przyklad, podpowiedz bo nie rozumiem tego. Teraz musze obliczyc \(\displaystyle{ z_{0},\ z_{1},\ z_{2},}\) i \(\displaystyle{ z_3}\) W jakiś sposob to licze ale pozniej mam problem bo zostaje mi
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8}}\) i nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8}}\) i nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 8 sty 2017, o 13:01 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
A jak ma się to zadania z równanie kwadratowym?aksim111 pisze:Mozna jakis przyklad, podpowiedz bo nie rozumiem tego. Teraz musze obliczyc \(\displaystyle{ z_{0} z_{1} z_{2} i z_{3}}\)W jakiś sposob to licze ale pozniej mam problem bo zostaje mi
\(\displaystyle{ cos\frac{ \pi }{8}+isin \frac{ \pi }{8}}\) i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 gru 2016, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
wyszło mi (w przykladzie na gorze między minus a plus brakuje liczby 1 )
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi+2b-2a+2bi+ai-1+7i=0}\)
dalej nie wiem co z tym
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi+2b-2a+2bi+ai-1+7i=0}\)
dalej nie wiem co z tym