Witam!
próbuję już znaleźć chyba 5 czy 6 dzień w necie jak wyciągnąć z z równania \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{i}}\) spod pierwiastka liczbę \(\displaystyle{ i}\) ale nigdzie nie mogę tego znaleźć, nigdzie nie ma takiego przykładu.. dlatego pomyślałem ze znajdę tutaj dobrego matematyka, który mi w tym pomoże i w ten sposób mnie tego nauczy, proszę o pomoc. a tak w ogóle to:
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU WSZYSTKIM OSOBOM ŚCIŚLE ZWIĄZANYM Z MATEMATYKĄ!!!
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Ostatnio zmieniony 1 sty 2017, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: spod.
Powód: Poprawa wiadomości: spod.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Liczba zespolona ma dwa atrybuty: moduł oraz argument. Moduł, to nic innego jak odległośc liczby (punktu na płaszczyźnie) od początku układu współrzednych. Argument to kąt, jaki tworzy promień wodzący punktu z dodatnia półosia OX.
Możenie dwóch liczb zespolonych polega na pomnożeniu ich modułów (to będzie moduł iloczynu) i dodaniu argumentó (to będzie argument iloczynu).
Uzbrojony w tę wiedzę odpowiedz na pytania:
jaki jest moduł i argument liczby \(\displaystyle{ i}\)?
Gdzie szukać takiej liczby \(\displaystyle{ z}\) żeby \(\displaystyle{ z^2=i}\)?
Możenie dwóch liczb zespolonych polega na pomnożeniu ich modułów (to będzie moduł iloczynu) i dodaniu argumentó (to będzie argument iloczynu).
Uzbrojony w tę wiedzę odpowiedz na pytania:
jaki jest moduł i argument liczby \(\displaystyle{ i}\)?
Gdzie szukać takiej liczby \(\displaystyle{ z}\) żeby \(\displaystyle{ z^2=i}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Z wzoru na n-ty pierwiastek z liczby zespolonej z wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z = \left| z\right| \left( \cos \alpha + i \sin \alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} \left( \cos \frac{\alpha}{2} + i \sin \frac{\alpha}{2} \right) \vee z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} \left( \cos \left( \frac{\alpha}{2}+\pi \right) + i \sin \left( \frac{\alpha}{2}+\pi \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ i = \left| 1 \right| \left( \cos \frac{\pi}{2} + i \sin \frac{\pi}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ \pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \vee i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ 5\pi}{4} + i \sin \frac{5\pi}{4}}\)
btw. te pierwiastki są na wikipedii w postaci algebraicznej \(\displaystyle{ a+bi}\), więc są
\(\displaystyle{ z = \left| z\right| \left( \cos \alpha + i \sin \alpha \right)}\)
\(\displaystyle{ z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} \left( \cos \frac{\alpha}{2} + i \sin \frac{\alpha}{2} \right) \vee z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} \left( \cos \left( \frac{\alpha}{2}+\pi \right) + i \sin \left( \frac{\alpha}{2}+\pi \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ i = \left| 1 \right| \left( \cos \frac{\pi}{2} + i \sin \frac{\pi}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ \pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \vee i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ 5\pi}{4} + i \sin \frac{5\pi}{4}}\)
btw. te pierwiastki są na wikipedii w postaci algebraicznej \(\displaystyle{ a+bi}\), więc są
Ostatnio zmieniony 1 sty 2017, o 20:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Fajnie, że dałeś koledze pomyślećPoweredDragon pisze:Z wzoru na n-ty pierwiastek z liczby zespolonej z wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z = \left| z\right| (\cos \alpha + i \sin \alpha )}\)
\(\displaystyle{ z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} (\cos \frac{\alpha}{2} + i \sin \frac{\alpha}{2} ) \vee z^{\frac{1}{2}} = \left| z\right|^{\frac{1}{2}} (\cos (\frac{\alpha}{2}+\pi) + i \sin (\frac{\alpha}{2}+\pi) )}\)
\(\displaystyle{ i = \left| 1 \right| (\cos \frac{\pi}{2} + i \sin \frac{\pi}{2}}\))
\(\displaystyle{ i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ \pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \vee i^{\frac{1}{2}} = \cos \frac{ 5\pi}{4} + i \sin \frac{5\pi}{4}}\)
btw. te pierwiastki są na wikipedii w postaci algebraicznej \(\displaystyle{ a+bi}\), więc są
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Większość osób nie zrozumie twojego rozumowania i wiele im to nie da. Widząc gotowe rozwiązanie, większość osób zrozumie je i wyciągnie racjonalne wnioski (tym bardziej, że podałem również wzory ogólne)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Off-topic:
wbrew ogólnemu mniemaniu większości ludzi matematyka nie polega na stosowaniu wzorków, tylko na rozumieniu tego, co one przedstawiają.
wbrew ogólnemu mniemaniu większości ludzi matematyka nie polega na stosowaniu wzorków, tylko na rozumieniu tego, co one przedstawiają.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
jak wyciągnąć spod pierwiastka drugiego stopnia "i"
Napisałem, że mając gotowe rozwiązanie, mogą je przeczytać, przeanalizować i wyciągnąć wnioski; to, że ma podany wzór de Moivre'a to tylko dodatek. Polecam kursy czytania ze zrozumieniem, ponieważ mam wystarczająco dużo pojęcia o matematyce, by wiedzieć na czym polega.