Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
\(\displaystyle{ z^2 - (2-i)z - 1 - 7i = 0}\)
witam!
Proszę was o pomoc jak rozwiązać takie zadanie (polecenie do niego w temacie). Nie potrafię wyciągnąć z wyniku pierwiastka z delty liczby urojonej z pod pierwiastka, czy jest na to jakiś wzór?
Czy do wyniku trzeba dojść z postaci algebraicznej czy da się z zespolonej. Proszę pomóżcie.
witam!
Proszę was o pomoc jak rozwiązać takie zadanie (polecenie do niego w temacie). Nie potrafię wyciągnąć z wyniku pierwiastka z delty liczby urojonej z pod pierwiastka, czy jest na to jakiś wzór?
Czy do wyniku trzeba dojść z postaci algebraicznej czy da się z zespolonej. Proszę pomóżcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
pomoże ktoś wyciągnąć z wyniku pierwiastka z delty liczbę urojoną z pod pierwiastka?
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{7 +24i}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{7 +24i}}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2016, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Jak to rozpiszesz to dostaniesz:
\(\displaystyle{ a^2 - b^2 = 7}\)
\(\displaystyle{ 2ab = 24}\)
Jak z drugiego wyznaczysz jedną ze zmiennych i podstawisz do pierwszego, to dostaniesz równanie dwukwadratowe, trzeba będzie wprowadzić pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ t = a^2}\) (lub \(\displaystyle{ b^2}\)). Jeśli nie lubisz rozwiązywać równań kwadratowych, to możesz skorzystać z faktu, że jeśli liczby zespolone są równe, to mają równe moduły i obłożyć to równanie, które zapisał mortan, modułem. Wtedy:
\(\displaystyle{ |7+24i| = |(a + bi)^2| = |a + bi|^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{7^2 + 24^2}= 25 = a^2 + b^2}\)
Teraz możesz dodać to równanie do pierwszego i w ten sposób wyeliminować od razu jedną zmienną bez konieczności rozwiązywania równań (dwu)kwadratowych. No ale to tylko taki fajny trick, który działa gdy pracujemy na chrześcijańskich liczbach (tutaj pomocna była obserwacja, że \(\displaystyle{ 7,24,25}\) to trójka pitagorejska).
\(\displaystyle{ a^2 - b^2 = 7}\)
\(\displaystyle{ 2ab = 24}\)
Jak z drugiego wyznaczysz jedną ze zmiennych i podstawisz do pierwszego, to dostaniesz równanie dwukwadratowe, trzeba będzie wprowadzić pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ t = a^2}\) (lub \(\displaystyle{ b^2}\)). Jeśli nie lubisz rozwiązywać równań kwadratowych, to możesz skorzystać z faktu, że jeśli liczby zespolone są równe, to mają równe moduły i obłożyć to równanie, które zapisał mortan, modułem. Wtedy:
\(\displaystyle{ |7+24i| = |(a + bi)^2| = |a + bi|^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{7^2 + 24^2}= 25 = a^2 + b^2}\)
Teraz możesz dodać to równanie do pierwszego i w ten sposób wyeliminować od razu jedną zmienną bez konieczności rozwiązywania równań (dwu)kwadratowych. No ale to tylko taki fajny trick, który działa gdy pracujemy na chrześcijańskich liczbach (tutaj pomocna była obserwacja, że \(\displaystyle{ 7,24,25}\) to trójka pitagorejska).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
OK, Bardzo dziękuję, bardzo mi pomogłeś.
powiem wam coś , robiłem kurs o nazwie eTrapez, można go bardzo łatwo w necie znaleźć, tam pokazano mi że do każdego równania typu \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 - y^2 = 5 \\ 2xy=5 \end{cases}}\)
można dodać trzeci wiersz \(\displaystyle{ x^2+y^2= \sqrt{a^2 +b^2}}\) który bardzo ułatwia rozwiązywanie.
tylko jeszcze dla pewności zapytam was:
czy pierwiastek z delty to jest liczba zespolona "z" która występuje w równaniu, myślę że liczba "z" to jest liczba z1 i z2 , czy mam racje czy jednak to jest pierwiastek z delty?
powiem wam coś , robiłem kurs o nazwie eTrapez, można go bardzo łatwo w necie znaleźć, tam pokazano mi że do każdego równania typu \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 - y^2 = 5 \\ 2xy=5 \end{cases}}\)
można dodać trzeci wiersz \(\displaystyle{ x^2+y^2= \sqrt{a^2 +b^2}}\) który bardzo ułatwia rozwiązywanie.
tylko jeszcze dla pewności zapytam was:
czy pierwiastek z delty to jest liczba zespolona "z" która występuje w równaniu, myślę że liczba "z" to jest liczba z1 i z2 , czy mam racje czy jednak to jest pierwiastek z delty?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
WspółczujęLukashardwares pisze: powiem wam coś , robiłem kurs o nazwie eTrapez...
Liczby będące rozwiązaniem tego równania to kolejno \(\displaystyle{ z_1 = \frac{-b - \sqrt{\Delta}}{2a}, \quad z_2 = \frac{-b + \sqrt{\Delta}}{2a}}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) nie jest liczbą, a dwuelementowym zbiorem liczbowym (zawiera liczby sprzężone do siebie). Okazuje się jednak, że dla obu elementów tego zbioru powyższe wzory na pierwiastki mają zastosowanie, bo w jednym przed pierwiastkiem jest minus, w drugim plus.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
inaczej zapytam:
czy mógłby ktoś napisać dowód że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=(a+bi)}\) ? wtedy bardzo dobrze to zrozumiem.... bardzo proszę, wtedy temat zostanie zamknięty
czy mógłby ktoś napisać dowód że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=(a+bi)}\) ? wtedy bardzo dobrze to zrozumiem.... bardzo proszę, wtedy temat zostanie zamknięty
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
Dowód? Jaki dowód? To jest takie pomocnicze podstawienie wyłącznie.
Pierwiastek liczby zespolonej jest liczbą zespoloną.
Pierwiastek liczby zespolonej jest liczbą zespoloną.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2016, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrołęka
Znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
ok, tego chciałem się dowiedzieć dzięki wielkie za pomoc. Temat do zamknięcia.