Wielomian - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
arachos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

Wielomian - liczby zespolone

Post autor: arachos »

Witam, mam taki oto przykład
\(\displaystyle{ (z-1)^{6}}\) +2i = 0

Wiem, że jest sześć rozwiązań i znam wzór. Ale przede wszystkim chodzi o to że nie za bardzo wiem co tam podstawiać jako. Czy wartości w radianach, czy może nie. Super by było jakby ktoś był w stanie zrobić dwa pierwsze rozwiązania tłumacząc krok po kroku jak to wygląda

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Wielomian - liczby zespolone

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (z-1)^6=2(\cos ( \pi +k2 \pi )+i\sin ( \pi +k2 \pi ))\\
z-1= \sqrt[6]{2}(\cos ( \frac{ \pi }{6} +k\frac{ \pi }{3})+i\sin ( \frac{ \pi }{6} +k\frac{ \pi }{3} )) \\
z=1+ \sqrt[6]{2}(\cos ( \frac{ \pi }{6} +k\frac{ \pi }{3})+i\sin ( \frac{ \pi }{6} +k\frac{ \pi }{3} )) \\
z_0=1+ \sqrt[6]{2}(\cos ( \frac{ \pi }{6} +0 \cdot \frac{ \pi }{3})+i\sin ( \frac{ \pi }{6} +0 \cdot \frac{ \pi }{3} ))=...\\
z_1=1+ \sqrt[6]{2}(\cos ( \frac{ \pi }{6} +1 \cdot \frac{ \pi }{3})+i\sin ( \frac{ \pi }{6} +1 \cdot \frac{ \pi }{3} ))=...\\
z_2=...\\
.....\\
z_5=....}\)
ODPOWIEDZ