Przykłady z [być może] użyciem wzorów Moivre'a.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
JustMaths
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 lut 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik/Katowice/Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Przykłady z [być może] użyciem wzorów Moivre'a.

Post autor: JustMaths »

Dwa urocza zadanka, niby mam jakieś pomysły, ale nie wiem, co tak naprawdę trzeba z nimi zrobić:

1) Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków \(\displaystyle{ z=\sqrt[8]{-128-128\sqrt{3}i}}\), dla których argument główny jest najmniejszy.

Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach.

2) Obliczyć \(\displaystyle{ \left(\frac{cos62^o+isin62^o}{cos17^o+isin17^o}\right)^2}\)
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Przykłady z [być może] użyciem wzorów Moivre'a.

Post autor: M Maciejewski »

Podpowiedź:
1)
\(\displaystyle{ -128-128\sqrt{3}i = -256\cdot\left(\frac 12+\frac{\sqrt 3}2i\right)=
-256\cdot\left(\cos(\pi/3)+i\sin(\pi/3)\right)}\)
.

2)
\(\displaystyle{ \frac{\cos\alpha+i\sin\alpha}{\cos\beta+i\sin\beta}=\cos(\alpha-\beta)+i\sin(\alpha-\beta)}\).
Awatar użytkownika
JustMaths
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 lut 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik/Katowice/Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Przykłady z [być może] użyciem wzorów Moivre'a.

Post autor: JustMaths »

M Maciejewski, druga podpowiedź znacznie mi ułatwiła, ale z tym pierwszym dalej w sumie nie wiem, a właściwie nie wiemy, bo w czwórkę siedzimy i próbujemy rozwiązać.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Przykłady z [być może] użyciem wzorów Moivre'a.

Post autor: Premislav »

1) odrobinę dalej sięgająca podpowiedź:
\(\displaystyle{ -128-128\sqrt{3}i =256\left( \cos \left( \frac 4 3 \pi+2k\pi\right) +i\sin \left( \frac 4 3 \pi+2k\pi\right)\right), k \in \ZZ}\)
Dalej wzór de Moivre'a.
ODPOWIEDZ