Na płaszczyźnie zespolonej wyznaczyć i zaznaczyć obraz punktu \(\displaystyle{ z_0=5+i}\) w obrocie o kąt:
a) \(\displaystyle{ 60^\circ}\)
b) \(\displaystyle{ 180^\circ}\)
c) \(\displaystyle{ 240^\circ}\),
jeżeli środkiem obrotu jest punkt \(\displaystyle{ z_0=2-i}\)-- 8 gru 2016, o 20:27 --Teraz jest ok?
Na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 8 gru 2016, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Na płaszczyźnie zespolonej
Ostatnio zmieniony 8 gru 2016, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 3 razy
Na płaszczyźnie zespolonej
Niech:
\(\displaystyle{ z_0}\) - punkt, który chcemy obrócić,
\(\displaystyle{ a}\) - punkt, względem którego chcemy obrócić,
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt, o jaki chcemy obrócić.
\(\displaystyle{ z'}\) - punkt po obrocie.
Wtedy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ z'-a = (z_0-a)\cdot (\cos\alpha+i\sin\alpha)}\).
\(\displaystyle{ z_0}\) - punkt, który chcemy obrócić,
\(\displaystyle{ a}\) - punkt, względem którego chcemy obrócić,
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt, o jaki chcemy obrócić.
\(\displaystyle{ z'}\) - punkt po obrocie.
Wtedy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ z'-a = (z_0-a)\cdot (\cos\alpha+i\sin\alpha)}\).