\(\displaystyle{ \sqrt[5]{32i}}\) ;
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} < arg (z+3i)< \frac{ \pi }{3}}\) ;
\(\displaystyle{ \pi \le arg (iz)<2 \pi}\) ;
\(\displaystyle{ Im ( z^{2} ) \ge Re [( z^{2} \overline{z})]}\);
\(\displaystyle{ \overline{z-i} = z-1}\);
Oblicz i narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Oblicz i narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
Ostatnio zmieniony 5 gru 2016, o 10:45 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Oblicz i narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
W pierwszym zamień na postać trygonometryczną i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a (uogólnionego).
Bodajże mamy \(\displaystyle{ 32i=32\left(\cos\left(\frac \pi 2+2k\pi \right)+i\sin\left(\frac \pi 2+2k\pi \right) \right)}\)
W drugim zacznij od postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzorów na sumę sinusów oraz sumę cosinusów, oznaczając przez \(\displaystyle{ \alpha}\) argument kątowy \(\displaystyle{ z.}\)
W trzecim \(\displaystyle{ Arg(z+w)=Arg z Arg w}\)
Czwartego nie umiem inaczej niż przez chamskie rozpisanie. Można tylko zauważyć, że
\(\displaystyle{ \Re(z\cdot w)=\Re z \Re w-\Im z \Im w}\) i zasiadaj do liczenia. Choć może da się ładniej.
W piątym weź \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i na literkach to można policzyć. Z przyrównania części rzeczywistych i urojonych obu stron otrzymasz bardzo prosty układ równań.
EDIT: Jak słusznie zwrócił mi uwagę Lider_M, powinno być inaczej:
\(\displaystyle{ Arg(z\cdot w)=Arg z+Arg w}\)
Bodajże mamy \(\displaystyle{ 32i=32\left(\cos\left(\frac \pi 2+2k\pi \right)+i\sin\left(\frac \pi 2+2k\pi \right) \right)}\)
W drugim zacznij od postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzorów na sumę sinusów oraz sumę cosinusów, oznaczając przez \(\displaystyle{ \alpha}\) argument kątowy \(\displaystyle{ z.}\)
W trzecim \(\displaystyle{ Arg(z+w)=Arg z Arg w}\)
Czwartego nie umiem inaczej niż przez chamskie rozpisanie. Można tylko zauważyć, że
\(\displaystyle{ \Re(z\cdot w)=\Re z \Re w-\Im z \Im w}\) i zasiadaj do liczenia. Choć może da się ładniej.
W piątym weź \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i na literkach to można policzyć. Z przyrównania części rzeczywistych i urojonych obu stron otrzymasz bardzo prosty układ równań.
EDIT: Jak słusznie zwrócił mi uwagę Lider_M, powinno być inaczej:
\(\displaystyle{ Arg(z\cdot w)=Arg z+Arg w}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2016, o 13:37 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Oblicz i narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
A równanie \(\displaystyle{ \ \sqrt[3]{-1+i}}\) to tak jak w pierwszym?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Oblicz i narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
O rany, miało być
\(\displaystyle{ Arg (z \cdot w)=Arg z+Arg w}\), przepraszam, jestem dyslektykiem (oczywiście to żadne usprawiedliwienie).-- 5 gru 2016, o 12:36 --Zresztą to, co poprzednio napisałem, nawet by nie pasowało do tego zadania, nie wspominając o tym, że nie jest to prawda.
\(\displaystyle{ Arg (z \cdot w)=Arg z+Arg w}\), przepraszam, jestem dyslektykiem (oczywiście to żadne usprawiedliwienie).-- 5 gru 2016, o 12:36 --Zresztą to, co poprzednio napisałem, nawet by nie pasowało do tego zadania, nie wspominając o tym, że nie jest to prawda.