Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: Artut97 »

Podać interpretację geometryczną modułu różnicy liczb zespolonych. Korzystając z tej interpretacji narysować zbiory liczb zespolonych z spełniających warunki:

\(\displaystyle{ 2 \le \left| iz-5\right| < 3}\)
szw1710

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: szw1710 »

Zacznij od zauważenia, że \(\displaystyle{ |-i|=1}\), więc \(\displaystyle{ |iz-5|=|-i|\cdot|iz-5|=|z+5i|}\). Będzie znacznie łatwiej. A moduł różnicy... Oznacz \(\displaystyle{ z=a+bi}\) oraz \(\displaystyle{ w=c+di}\) i oblicz ten moduł: \(\displaystyle{ |z-w|=\dots}\). Z jakim wzorem Ci się kojarzy? Zważ, że punkt \(\displaystyle{ a+bi}\) utożsamiamy z punktem płaszczyzny \(\displaystyle{ (a,b)}\).
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: Artut97 »

Np \(\displaystyle{ \left| z-5\right|=2}\) rozumiem, tylko miałem problem co począć z tym \(\displaystyle{ iz}\). Mogłem doprecyzować z czym miałem problem. Dziękuję Panu za pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 22:50 przez Artut97, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: szw1710 »

No to opisz słowami, czym jest zbiór punktów \(\displaystyle{ z}\) spełniających równanie \(\displaystyle{ |z-5|=2}\). Chcę sprawdzić czy naprawdę rozumiesz.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: Artut97 »

Będzie to okrąg w punkcie (5,0) o promieniu 2.
szw1710

Narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki

Post autor: szw1710 »

Tak - teraz widzę, że rozumiesz. Zapomniałeś słowa "o środku", ale mniejsza z tym.
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ