Czy mogę to jakoś uprościć?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Czy mogę to jakoś uprościć?

Post autor: PoweredDragon »

Mam wyrażenie:

\(\displaystyle{ e^{ \frac{\pi i(8p+q)}{4q} } + e^{\frac{\pi i(8p-q)}{4q} } +e^{\frac{\pi i}{4}} + e^{- \frac{\pi i}{4}}}\)

Lub co ciekawe - mogę z tego wyliczyć lub oszacować p lub q?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Czy mogę to jakoś uprościć?

Post autor: kerajs »

Uproszczenie:
\(\displaystyle{ e^{ \frac{\pi i(8p+q)}{4q} } + e^{\frac{\pi i(8p-q)}{4q} } +e^{\frac{\pi i}{4}} + e^{- \frac{\pi i}{4}}=
e^{ i(2\pi \frac{p}{q}+ \frac{\pi}{4} ) }+e^{ i(2\pi \frac{p}{q}- \frac{\pi}{4} ) }+\cos\frac{\pi }{4}+i\sin\frac{\pi }{4}+\\+\cos\frac{\pi }{4}-i\sin\frac{\pi }{4}=
e^{ i2\pi \frac{p}{q} }(e^{\frac{\pi i}{4}} + e^{- \frac{\pi i}{4}})+2\cos\frac{\pi }{4}=
\sqrt{2}( e^{ i2\pi \frac{p}{q} }+1)}\)


To nie jest równanie wiec wartości p,q ani ich ilorazu nie można wyliczyć.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Czy mogę to jakoś uprościć?

Post autor: PoweredDragon »

kerajs pisze:Uproszczenie:
\(\displaystyle{ e^{ \frac{\pi i(8p+q)}{4q} } + e^{\frac{\pi i(8p-q)}{4q} } +e^{\frac{\pi i}{4}} + e^{- \frac{\pi i}{4}}=
e^{ i(2\pi \frac{p}{q}+ \frac{\pi}{4} ) }+e^{ i(2\pi \frac{p}{q}- \frac{\pi}{4} ) }+\cos\frac{\pi }{4}+i\sin\frac{\pi }{4}+\\+\cos\frac{\pi }{4}-i\sin\frac{\pi }{4}=
e^{ i2\pi \frac{p}{q} }(e^{\frac{\pi i}{4}} + e^{- \frac{\pi i}{4}})+2\cos\frac{\pi }{4}=
\sqrt{2}( e^{ i2\pi \frac{p}{q} }+1)}\)
Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ