Jak osiągnąć daną wartość?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Jak osiągnąć daną wartość?

Post autor: Richard del Ferro »

Temat do usunięcia, przepraszam, za problem.
Błąd na błędzie, to jeszcze nie na mój poziom
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 18:53 przez Richard del Ferro, łącznie zmieniany 11 razy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Jak osiągnąć daną wartość?

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 2cos(x \pi )= (e^{i \pi })^x+(e^{i \pi })^{-x}}\)
Do tego miejsca przekształcenia są w porządku, jednak później pojawiają się problemy.

Odwzorowanie: \(\displaystyle{ \CC \ni z\mapsto z^x}\), gdzie \(\displaystyle{ x \notin \ZZ,}\) [chodzi o liczby całkowite] nie jest jednoznacznie określone. Nie umiem w tej chwili zaradzić temu problemowi.

Skąd wziąłeś to zadanie? Wymyśliłeś je?
ODPOWIEDZ