Argument liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Argument liczby zespolonej.

Post autor: tomek1413 »

Witam nie bardzo wiem jak obliczyć \(\displaystyle{ Arg(z^3)=0}\)
\(\displaystyle{ 3( \alpha +2k \pi)=0}\)??Zrobilem tak bo wiem ze jak podniose do potegi 3 to kąt się mnoży razy \(\displaystyle{ 3}\) ,a \(\displaystyle{ +2k \pi}\) dlatego ,że to nie jest głowny argument,bo jego z małej oznaczaliśmy.

I sprawdzi mi ktoś czy dobrze to zrobiłem?:
\(\displaystyle{ z^3-1=0}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z^2+z+1)=0}\)
\(\displaystyle{ z=1}\) lub delta z drugiego wychodzi mi na \(\displaystyle{ -3}\)
\(\displaystyle{ \wedge =-3}\)
\(\displaystyle{ \wedge =3i^2}\)

\(\displaystyle{ z _{2}=-1- \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z _{2}=-1+ \sqrt{3}i}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Argument liczby zespolonej.

Post autor: SlotaWoj »

  1. Zwyczajowo \(\displaystyle{ \text{Arg}\,z}\) oznacza argument główny.
  2. \(\displaystyle{ \text{Arg}\,z^3=0\ \Leftrightarrow \Im z^3=0}\) .
  3. \(\displaystyle{ \text{Arg}\,z=\frac{\text{Arg}\,z^3}{3}+k\frac{2\pi}{3}\quad k\in\{-1,0,1\}}\) .
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Argument liczby zespolonej.

Post autor: tomek1413 »

Podbijam drugie pytanie.
miodzio1988

Argument liczby zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

zle, o mianowniku zapomniales.
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Argument liczby zespolonej.

Post autor: tomek1413 »

A fakt,ale zamysl zamiany tej delty i pierwiastkowania jej jest dobry?
miodzio1988

Argument liczby zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

Tak
ODPOWIEDZ