Nie wiem jak dalej lecieć

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sympatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2016, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-g

Nie wiem jak dalej lecieć

Post autor: sympatyk »

\(\displaystyle{ (1 + \cos \frac{\pi}{4} + i\sin\frac{\pi}{4})^{4}}\)

Zacząłem tak
\(\displaystyle{ (\frac{ \sqrt{2} + 2}{2} + i \frac{ \sqrt{2} }{2})^{4}}\)

\(\displaystyle{ a = \frac{ \sqrt{2} + 2}{2}}\)

\(\displaystyle{ b = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{ \sqrt{2} +1}{2}}\)

i jak dalej ?
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Nie wiem jak dalej lecieć

Post autor: Poszukujaca »

Jakiemu kątowi \(\displaystyle{ \varphi}\) odpowiada taka wartość cosinusa?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Nie wiem jak dalej lecieć

Post autor: NogaWeza »

Da się prościej. Wystarczy zrobić jedno proste przekształcenie, a potem zastosować wzór Moivre'a. 412499.htm#p5453519 - wobec tego jak można zapisać liczbę, którą masz podnieść do potęgi? Potem łatwo.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Nie wiem jak dalej lecieć

Post autor: a4karo »

sympatyk pisze:
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{ \sqrt{2} +1}{2}}\)
Intrygujące... chyba wojna idzie. Podobno w bojowych warunkach kosinus może być nawet równy \(\displaystyle{ 7}\)
ODPOWIEDZ