Mam problem, żeby obliczyć następujące wyraże[nie z pomocą wzoru de Moivre'a.
\(\displaystyle{ z= \left( \sin \frac{ \pi }{12}-i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}}\)
Najpierw policzyłem moduł z z, który wynosi 1.
No i pózniej chcę policzyć \(\displaystyle{ \cos \alpha = \sin \frac{ \pi }{12}=\cos \frac{5 \pi }{12}}\) ze wzoru redukcyjnego.
Następnie to samo robię z sinusem, który równa się \(\displaystyle{ \sin \frac{17\pi}{12}}\), jednak nie mogę znalezc wspólnego kąta dla tych wartości, więc gdzieś popełniłem błąd.
Proszę o wskazanie błędu lub o inne rozwiązanie tego zadania. Dziękuję za pomoc.
Oblicz wyrażenie. (sin-cos)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 lut 2015, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 42
- Podziękował: 8 razy
Oblicz wyrażenie. (sin-cos)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2016, o 19:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Oblicz wyrażenie. (sin-cos)
Dodatni kosinus i ujemny sinus są w IV ćwiartce.
Stąd :
\(\displaystyle{ \sin \left( - \frac{ \pi }{12} \right) =- \sin \frac{ \pi }{12} \\
\cos \left( - \frac{ \pi }{12} \right) =\cos \frac{ \pi }{12} \\
\left( \cos \frac{ \pi }{12} -i\sin \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \left( - \frac{ \pi }{12} \right) +i\sin \left( - \frac{ \pi }{12} \right) \right) ^{18}=....}\)
EDIT:
Sorry, przecież to inny przykład.
Dodatni kosinus i ujemny sinus są w IV ćwiartce. Skoro funkcje mają przejść w kofunkcje to we wzorze redukcyjnym ma być nieparzysta ilość \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin ( \frac{3 \pi }{2}+ \alpha )=-\cos \alpha \\
\cos ( \frac{3 \pi }{2}+ \alpha )=\sin \alpha \\
\sin \frac{ 19\pi }{12} = -\cos \frac{ \pi }{12} \\
\cos \frac{19 \pi }{12} =\sin \frac{ \pi }{12} \\
\left( \sin \frac{ \pi }{12} -i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{19 \pi }{12} +i\sin \frac{ 19\pi }{12} \right) ^{18}=....}\)
Albo, aby łatwiej liczyć:
\(\displaystyle{ \left( \sin \frac{ \pi }{12} -i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{19 \pi }{12} +i\sin \frac{ 19\pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{ -5\pi }{12} +i\sin \frac{ -5\pi }{12} \right) ^{18}=....}\)
Stąd :
\(\displaystyle{ \sin \left( - \frac{ \pi }{12} \right) =- \sin \frac{ \pi }{12} \\
\cos \left( - \frac{ \pi }{12} \right) =\cos \frac{ \pi }{12} \\
\left( \cos \frac{ \pi }{12} -i\sin \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \left( - \frac{ \pi }{12} \right) +i\sin \left( - \frac{ \pi }{12} \right) \right) ^{18}=....}\)
EDIT:
Sorry, przecież to inny przykład.
Dodatni kosinus i ujemny sinus są w IV ćwiartce. Skoro funkcje mają przejść w kofunkcje to we wzorze redukcyjnym ma być nieparzysta ilość \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin ( \frac{3 \pi }{2}+ \alpha )=-\cos \alpha \\
\cos ( \frac{3 \pi }{2}+ \alpha )=\sin \alpha \\
\sin \frac{ 19\pi }{12} = -\cos \frac{ \pi }{12} \\
\cos \frac{19 \pi }{12} =\sin \frac{ \pi }{12} \\
\left( \sin \frac{ \pi }{12} -i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{19 \pi }{12} +i\sin \frac{ 19\pi }{12} \right) ^{18}=....}\)
Albo, aby łatwiej liczyć:
\(\displaystyle{ \left( \sin \frac{ \pi }{12} -i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{19 \pi }{12} +i\sin \frac{ 19\pi }{12} \right) ^{18}= \left( \cos \frac{ -5\pi }{12} +i\sin \frac{ -5\pi }{12} \right) ^{18}=....}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 07:05 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Oblicz wyrażenie. (sin-cos)
czesio246 pisze: \(\displaystyle{ z= \left( \sin \frac{ \pi }{12}-i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12} -i\sin \frac{ \pi }{12}\red{\ \neq \ }\black \sin \frac{ \pi }{12}-i\cos \frac{ \pi }{12}}\)kerajs pisze: \(\displaystyle{ \left( \cos \frac{ \pi }{12} -i\sin \frac{ \pi }{12} \right) ^{18}=....}\)