Zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej.

Post autor: tangerine11 »

\(\displaystyle{ z=1+cos \alpha + isin \alpha}\)

Chcąc wyliczyć moduł dostaję \(\displaystyle{ \sqrt{2+2cos \alpha }}\), nie wiem jak z tego wyjść do jakiejś rozsądnej postaci
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej.

Post autor: NogaWeza »

412499.htm#p5453519
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej.

Post autor: tangerine11 »

Próbując skorzystać z Twojego pomysłu otrzymałam wektor o długości 1 na osi Re oraz okrąg jednostkowy. \(\displaystyle{ Fi = \alpha + 2k \pi}\), ale jak mam z tego skorzystać i poprowadzić odpowiednio drugi wektor?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Zapisz liczbę w postaci trygonometrycznej.

Post autor: kerajs »

Ja bym sugerował kąt połówkowy co da:
\(\displaystyle{ ...=2\cos \frac{ \alpha }{2}\left(\cos \frac{ \alpha }{2}+i\sin \frac{ \alpha }{2} \right)}\)
ODPOWIEDZ