Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kobi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2016, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie

Post autor: Kobi »

\(\displaystyle{ \overline{z}z^{3}= \frac{\left|z\right|}{8i}}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Benny01 »

Zapisz w postaci wykładniczej.
Kobi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2016, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie

Post autor: Kobi »

\(\displaystyle{ \left|z\right|= \sqrt{ \frac{1}{8i(cos2\alpha + isin2\alpha) } }}\)
Czy to już jest odpowiedź?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

Nie.
Kobi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2016, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie

Post autor: Kobi »

Więc jakieś dalsze wskazówki?
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Benny01 »

Nie zastosowałeś się nawet do pierwszej.
MatPiotr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 paź 2016, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: MatPiotr »

Zapisz \(\displaystyle{ z}\) w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

Osobiście nie polecam te metody. Sądzę, że wygodniej byłoby tu skorzystać z postaci trygonometrycznej lub wykładniczej.
ODPOWIEDZ