Moduł, sprzężenie - oblicz

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
kombajn665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Moduł, sprzężenie - oblicz

Post autor: kombajn665 »

\(\displaystyle{ z^{3} \cdot \left| z\right|=-27\overline z}\)
\(\displaystyle{ \frac{z^{5}}{\left| z\right| }=-27}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|^{4}(\cos(5 \alpha)+i\sin(5\alpha))=-27}\)
I co dalej? Albo jest inny sposób?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Moduł, sprzężenie - oblicz

Post autor: Lider_M »

Na początek podzieliłaś przez \(\displaystyle{ |z|}\), czy zawsze tak można?

Przedstaw również prawą stronę w postaci trygonometrycznej i zastanów się kiedy dwie liczby zespolone, zapisane w postaciach tryg., są sobie równe.
ODPOWIEDZ