Forma polarna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
kombajn665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Forma polarna

Post autor: kombajn665 »

\(\displaystyle{ Im \frac{(1+ \sqrt{3i})*z }{\overline{z}} \ge 0}\)

Chodzi mi jak to rozpisać i to sprzężenie itd. Jak to zebrać do kupy?
szw1710

Forma polarna

Post autor: szw1710 »

Oznacz \(\displaystyle{ z=x+iy}\), dokonaj niezbędnych przekształceń dochodząc do nierówności pomiędzy liczbami rzeczywistymi \(\displaystyle{ x,y}\).
Awatar użytkownika
kombajn665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Forma polarna

Post autor: kombajn665 »

szw1710 pisze:Oznacz \(\displaystyle{ z=x+iy}\), dokonaj niezbędnych przekształceń dochodząc do nierówności pomiędzy liczbami rzeczywistymi \(\displaystyle{ x,y}\).
Ale mam to rozpisać z pomocą formy polarnej.
szw1710

Forma polarna

Post autor: szw1710 »

Forma polarna to inaczej postać trygonometryczna. Zapisz \(\displaystyle{ \frac{z}{\overline{z}}=|z|^2}\) i sprowadź liczbę \(\displaystyle{ |z|(1+i\sqrt{3})}\) do postaci trygonometrycznej, co jest łatwym zadaniem.
ODPOWIEDZ