Witam!!!
Mam zadanko:
Wyznacz postać trygonometryczną liczby zespolonej.
Oto liczba:
\(\displaystyle{ -2\cos \frac{ 4\pi }{7} +2i\sin \frac{ 4\pi }{7}}\)
Będę wdzięczny jeśli ktoś mi to krok po kroku wyznaczy
Pozdrawiam!!!
Wyznacz postać geometryczną liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz postać geometryczną liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 9 lis 2016, o 18:18 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznacz postać geometryczną liczby zespolonej
\(\displaystyle{ -2\cos \frac{ 4\pi }{7} +2i\sin\frac{ 4\pi }{7}=2(-\cos \frac{ 4\pi }{7} +i\sin\frac{ 4\pi }{7})=2(\cos (\pi -\frac{ 4\pi }{7}) +i\sin (\pi-\frac{ 4\pi }{7})=\\=2(\cos \frac{ 3\pi }{7} +i\sin \frac{ 3\pi }{7})}\)