Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

Witam mam takie oto zadanie z liczb zespolonych:

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej te liczby \(\displaystyle{ z}\), które spełniają następujące warunki:
\(\displaystyle{ 1. |Re(iz)|+Imz=0}\)
\(\displaystyle{ 2. \sqrt{2}|z-i|=|z+i|}\)

Proszę o pomoc. Szczególnie wskazówki jak do tego się zabrać.
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z=x+iy}\)

Od tego zacznij
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

No ok. Podstawiłam \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i doszłam do równania okręgu \(\displaystyle{ a ^{2}+(b-3) ^{2}=8}\).
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

No i gdzie jest problem? Narysuj okrąg i koniec zadania
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

No dobrze ale pozostaje jeszcze warunek nr. 1:
\(\displaystyle{ |Re(iz)|+Imz=0}\)
Teraz zauważyłam, że \(\displaystyle{ Re(iz)=-Imz}\)
Zatem otrzymuję:
\(\displaystyle{ |-Imz|+Imz=0}\)
\(\displaystyle{ |Imz|+Imz=0}\)
Z rysunku widzę, że \(\displaystyle{ Imz>0}\). Zatem:
\(\displaystyle{ Imz+Imz=2*Imz=0 \Rightarrow Imz=0}\)

Czy tak?
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ |y|+y=0}\)

Ma też inne rozwiązania niż zerowe

Np \(\displaystyle{ y=-1}\)
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

Hmmm faktycznie... Zatem czy dobrze wnioskuję, że rozwiązaniami tego pierwszego warunku będą wszystkie \(\displaystyle{ y \le 0}\)? Jednak to wychodzi, że nie ma takich liczb zespolonych spełniających te dwa warunki.
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Dla mnie to są dwa oddzielne zadania
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

Jak to dwa oddzielne? Ja mam dokładnie takie polecenie jakie napisałam na samym początku...
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

No to rób jak chcesz, to jest Twoje zadania, napisałem co trzeba zrobić.
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: pasjonatka »

No dobrze... Robię zgodnie z poleceniem, ale chce się upewnić czy wysuwam dobre wnioski, że nie ma takich liczb zespolonych które spełniają te dwa warunki równocześnie. Nie wiem w ogóle po co te nerwy z Twojej strony.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kinia7 »

1. warunek daje proste \(\displaystyle{ y=0\ i\ y=-1}\)
2. warunek daje okrąg \(\displaystyle{ x^2+(y-3)^2=8}\)
jeśli te dwa warunki mają być spełnione jednocześnie (a nie są to dwa różne zadania), to nie ma takich liczb zespolonych
miodzio1988

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

kinia7 pisze:1. warunek daje proste \(\displaystyle{ y=0\ i\ y=-1}\)
2. warunek daje okrąg \(\displaystyle{ x^2+(y-3)^2=8}\)
jeśli te dwa warunki mają być spełnione jednocześnie (a nie są to dwa różne zadania), to nie ma takich liczb zespolonych
pierwszy warunek daje więcej rozwiązań
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Zaznacz w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kinia7 »

Dobrze, że jest ktoś kto czuwa.
Oczywiście z 1. warunku wynika cała półpłaszczyzna pod osią 0X wraz z nią \(\displaystyle{ (y \le 0)}\)
ale nie wpływa to na wynik, gdyż okrąg z 2. warunku jest powyżej osi 0X
ODPOWIEDZ