\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)
wiadomo :
n=4
r=1
kat fi= \(\displaystyle{ \pi}\)
Rozwiązania będa 4 ( nasz wykladowca tłumaczył nam że skoro jest \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)to liczby ułożą sie w kwadracie
Jednak ja bym wolala to rozwiazać ze wzoru , a zatrzymuje sie już na początku bo nie wiem jaka wartośc mam przyjąć za cos \(\displaystyle{ \pi ( -1 ?)}\)
nie mam pojęcia jak to liczyć
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 14:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 2 lis 2016, o 10:41 przez rokherchel, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ -1=1(\cos \pi +i\sin \pi )\\
\sqrt[4]{-1}= \sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +k2 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +k2 \pi }{4} ) \\
z_0= \sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi }{4} ) \\
z_1=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +2 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +2 \pi }{4} ) \\
z_2=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +4 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +4 \pi }{4} ) \\
z_3=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +6 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +6 \pi }{4} )}\)
\sqrt[4]{-1}= \sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +k2 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +k2 \pi }{4} ) \\
z_0= \sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi }{4} ) \\
z_1=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +2 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +2 \pi }{4} ) \\
z_2=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +4 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +4 \pi }{4} ) \\
z_3=\sqrt[4]{1}(\cos \frac{ \pi +6 \pi }{4} +i\sin \frac{ \pi +6 \pi }{4} )}\)