Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lis 2016, o 14:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
\(\displaystyle{ z= 2(\cos \frac{4}{3}\pi
+ i\sin \frac{4}{3} \pi)}\)
\(\displaystyle{ z= 2(\cos \frac{4}{3}\pi
+ i\sin \frac{4}{3} \pi)}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2016, o 17:24 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
\(\displaystyle{ \cos \frac{4}{3}\pi=........}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{4}{3}\pi=........}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{4}{3}\pi=........}\)
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Jamoci333 te dwie rzeczy wyznaczDilectus pisze:\(\displaystyle{ \cos \frac{4}{3}\pi=........}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{4}{3}\pi=........}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
No właśnie w tym problem, że nie potrafię i nie wiem, gdzie się nauczyć. Potrafię wyczytać te wartości tylko dla kątów 0, 30, 60, 90.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Znam je, ale nie wiem w jaki sposób je stosować.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2016, o 23:14 przez Jamoci333, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
np.: \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{3}\pi = \sin\left( \pi + \frac{\pi}{3}\right)}\)
nie rozumiem trudności.
nie rozumiem trudności.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
A w przypadku \(\displaystyle{ \sin \frac{2}{17}\pi}\)
w jaki sposób należy to zrobić?
w jaki sposób należy to zrobić?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2016, o 23:21 przez Jamoci333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Popatrzeć na sinusoidę lub cosinusoidę, pomyśleć chwilę i wszystko stanie się jasne.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Patrzyłem się dzisiaj od 13 do 15 i dalej nic nie jest jasne ._. Ciągle dostaję po przekształceniach takie wartości, których i tak nie wyczytam dla kątów 0, 30, 60, 90. Nie wiem, w jaki sposób wyczytać wartości z innych kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
Przecież gołym okiem widać na sinusoidzie, że \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{3}\pi=-\sin \frac{1}{3}\pi}\), a Ty tego nie zauważyłeś, patrząc na wykres - jak sam mówisz - dwie godziny. Przypomnij też sobie wzory redukcyjne.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podane liczby zespolone zapisac w postaci algebraicznej
mówię o wartościach, które nie jest tak łatwo wyczytać z sinusoidy, te akurat są łatwe...