Mam problem z takim przykładem. Wydaję mi się, że robię go dobrze, ale nie jestem pewny odpowiedzi
\(\displaystyle{ \frac{2}{i} + \frac{3}{1+i} = \frac{2(1+i) + 3i}{i(1+i)} = \frac{2+5i}{i + i ^{2} } = \frac{2+5i}{i-1} \cdot \frac{i+1}{i+1} = \frac{(2+5i)(i+1)}{i ^{2} - 1 } = \frac{2i + 2 + 5i ^{2} + 5i }{-2} = \frac{7i - 3}{-2}}\)
Kiedy drugi wyraz od razu mnożę przez sprzężenie, to wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{12i + 3}{2i}}\)
Jestem w kropce, nie wiem czy w ogóle dobrze liczę, więc prosiłbym o sprawdzenie. Przykład niby prosty, ale dopiero zaczynam z liczbami zespolonymi.
PS. Witam na forum
Działania na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2016, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Działania na liczbach zespolonych
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, o 18:19 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2016, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Działania na liczbach zespolonych
Dziękuję za szybką odpowiedź WolframAlpha pokazuje mi \(\displaystyle{ 3-i}\), więc dlatego nie byłem pewny
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Działania na liczbach zespolonych
Beregond pisze: WolframAlpha pokazuje mi \(\displaystyle{ 3-i}\)
na pewno?
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2%2Fi%2B3%2F%281%2Bi%29
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2016, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Działania na liczbach zespolonych
W takim razie musiałem coś źle wpisywać. Dziękuję jeszcze razwaliant pisze:Beregond pisze: WolframAlpha pokazuje mi \(\displaystyle{ 3-i}\)
na pewno?
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2%2Fi%2B3%2F%281%2Bi%29