Dzielenie liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Chungu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2016, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 42 razy

Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: Chungu »

Witam,
czy to jest poprawnie wykonane dzielnie 2 liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej?
\(\displaystyle{ \frac{z}{w} = \frac{1}{3} \cdot \left( \cos\left( - \frac{5}{12} \cdot \pi \right)+i \cdot \sin\left( - \frac{5}{12} \cdot \pi \right) \right) \\
z= \left( \cos \frac{\pi}{4}+i \cdot \sin\left( \frac{\pi}{4} \right) \right) \\
w=3 \cdot \left( \cos \frac{2\pi}{3}+i \cdot \sin\left( \frac{2\pi}{3} \right) \right)}\)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
spammer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 15 sty 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 12 razy

Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: spammer »

Tak, dobrze. Możesz jeszcze skorzystać z własności, że \(\displaystyle{ \cos(- \alpha ) = \cos( \alpha )}\) i \(\displaystyle{ \sin(- \alpha ) = - \sin( \alpha )}\) i trochę uprościć
Chungu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2016, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 42 razy

Dzielenie liczb zespolonych.

Post autor: Chungu »

Ok, dzięki:D
ODPOWIEDZ