Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cichy767
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 paź 2016, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Post autor: cichy767 »

Niech \(\displaystyle{ z=3+4i}\) ,\(\displaystyle{ w=2-i}\).Wyznaczyć \(\displaystyle{ z+w, \ z-w, \ z \cdot w}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{z}{w}}\)

Zadanie zrobiłem i wydaję się być proste ale nie mam jak sprawdzić czy dobrze to ogarniam a dopiero zaczynam przygodę z liczbami zespolonymi takie mam wyniki:
\(\displaystyle{ 1.5-3i}\)
\(\displaystyle{ 2.1+5i}\)
\(\displaystyle{ 3.9+5i}\)
\(\displaystyle{ 4. \frac{11i+2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2016, o 17:13 przez Kaf, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Post autor: macik1423 »

Tylko 2 jest dobrze policzone.
MatPiotr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 paź 2016, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Post autor: MatPiotr »

Dodawanie, odejmowanie to część rzeczywistą czyli tą bez \(\displaystyle{ i}\) dodajesz do części rzeczywistej i analogicznie z urojoną czyli tą z \(\displaystyle{ i}\). Mnożysz tak samo jak byś miał \(\displaystyle{ (a+b)(c+d)}\), czyli każdy z każdym. Przy dzieleniu pozbywasz się \(\displaystyle{ i}\) z mianownika czyli mnożysz przez sprężenie licznik i mianownik. Błędy raczej rachunkowe popełniłeś.
cichy767
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 paź 2016, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Post autor: cichy767 »

Pierwsze widzę co mam źle ale nie wiem co w 3 i 4 mam nie tak

\(\displaystyle{ 3.(3+4i) (2-1)=6-3i+8i-4i^2=6+5i+4=10+5i}\)

\(\displaystyle{ -4i^2}\) to 4 czy -4?

\(\displaystyle{ 4. \frac{(3+4i)(2+i)}{(2-i)(2+i)} = \frac{6+3i+8i+4i^2}{4+2i-2i-i^2} = \frac{11i+2}{3}}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Podstawowe działania na liczbach zespolonych

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
\(\displaystyle{ -i^2=-(-1)=1}\)
ODPOWIEDZ